10 דברים שלא ידעתם על בעלי כנף באיסלנד

 

נופי המים של איסלנד רבים ומגוונים. סביב האי אוקיינוס רחב ידיים שזרמיו וגליו מתנפצים אל חופי האי שכל אחד מהם בעל אופי משלו.
במזרח האי, בצפון ובצפון-מערב נמצאים פיורדים עמוקים.
במערב האי ובדרומו חופים של סחף חולי, חלוקי נחל או מצוקים. המים רדודים או עמוקים בהתאם למרחק מהחוף.
בלב האי מספר אגמים ונהרות היוצאים מקרחוני איסלנד וחוצים אותה לארוכה ולרוחבה בדרכם אל האוקיינוס.
לא פלא, אפוא, שבאיסלנד מתקיים עולם בעלי כנף עשיר במיוחד, כשכל מין מוצא את מקומו בבית הגידול המתאים לו ולצרכיו.

אם אתם צפרים או סתם חובבים של בעלי כנף ואם אתם אוהבים את איסלנד או חולמים לבקר בה, הנה 10 עובדות שכדאי לדעת על עולם העופות של איסלנד:

1. באיסלנד נצפים 330 מינים של ציפורים ובעלי כנף מסוגים שונים, מתוכם 70 מינים מקננים באי (להשוואה, בישראל ניצפים 520 מינים וכ- 210 מקננים).

2. כמות הפריטים המקננים עצומה. מדובר בעשרות מיליוני עופות.

3. תוכי הים (Atlantic Puffin) , בעל כפות הרגליים והמקור הכתומים-אדומים, נחשב לציפור הלאומית באיסלנד אבל מעמדו המכובד אינו מקנה לו שום חסינות או הנחות – האיסלנדים אוספים את ביציו ואף צדים אותו למאכל.

פאפין - הציפור הלאומית של איסלנד | צילום: יוסי בן עמי, חבלי ארץ
פאפין – הציפור הלאומית של איסלנד | צילום: יוסי בן עמי, חבלי ארץ

 

4. מפתיע לגלות שעל אף הריחוק הגיאוגרפי והתנאים הכל כך שונים מספר מינים המוכרים לנו היטב מהארץ מקננים גם באיסלנד: העורב השחור (Corvus corax), ינשוף השדות, הגדרון, סלעית אירופית, נחליאלי לבן (Motacilla alba), ברכיה ורלית המים. עוד בחבורה המכובדת – עיטם לבן זנב שקינן בישראל בעבר. בשנים האחרונות ונעשים מאמצים להחזירו לשמורת החולה ובשנה שעברה קינן בשמורה בהצלחה.

5. בקצה המערבי של איסלנד, במקום הידוע בשם צוק Latrabjarg נמצאת מושבת הקינון הגדולה באיסלנד ובאירופה כולה.

6. מאחר ומבין כל מדינות אירופה, איסלנד ממוקמת בקצה המערבי ביותר זהו המקום היחידי באירופה מקננים בצוק Latrabjarg גם עופות מצפון אמריקה: הברווז האיסלנדי, עבראש איסלנדי (גם הוא סוג של ברווז) והצוללן הצפוני. זהו למעשה המקום היחיד באירופה אליו מגיעים בעלי כנף מצפון אמריקה.

7. באיסלנד חיים מעט יונקים וחרקים ואין בה זוחלים ולכן גם מגוון העופות הדורסים מצומצם. מדורסי היום נמצא כאן את בז הצפון והבז הגמדי ביבשה, ובחופים מקנן העיטם לבן הזנב. ואילו דורסי הלילה מיוצגים כאן על ידי ינשוף השדות ולילית השלג.

בז אפור
בז אפור | צילום: יוסי בן עמי, חבלי ארץ

8. בז הצפון (או בז הקרח) מאד אהוב על ציידי הבזים למטרות אילוף ובעבר ניצוד ונמכר במחירים גבוהים עד לכדי סכנת הכחדה. כיום רשויות הטבע באיסלנד מגינות על בז הצפון בקנאות. אזורי הקינון שלו סגורים לביקור בעונת הקינון ומיקום הקינים נשמר בסוד.

9. באגם Myvatn בצפון מזרח איסלנד מקננים כ-20 מינים שונים ממשפחת הברווזיים. זהו המגוון הגדול ביותר בעולם על שטח כל כך קטן (גודל האגם 38 קמ”ר שהוא, לשם השוואה, פחות מרבע משטח הכנרת שלנו).

שחף ענק
שחף ענק | צילום: יוסי בן עמי, חבלי ארץ

10. לפני כ-100 שנה נהגו תושבי האגם לאסוף 30-40 אלף ביצים בשנה מקיני הברווזים אך הקפידו להשאיר לפחות 4 ביצים בכל קן להמשך הקינון. כיום האגם כולו מהווה שמורת טבע ואיסוף הביצים אסור כליל.

 

ומה אתכם? חובבי ציפורים? רוצים לדעת עוד? מעוניינים בטיול צפרים לאיסלנד?

בואו לטייל עם “חבלי ארץ” ביעד המבוקש – טיול לאיסלנד

גלו עוד על טיולים מאורגנים בתאריכים קרובים – הטיולים הקרובים

לחזרה לדף הבית – חבלי ארץ טיולים מאורגנים

הצטרפו אלינו גם בפייסבוק

 

שיתוף