מה נאכל באיסלנד?

המטבח האיסלנדי המסורתי

המטבח האיסלנדי המסורתי הוא מטבח פשוט יחסית המבוסס על ריבוי דגים ובשר, מגוון מוצרי חלב ומעט ירקות ועשבי תיבול.

מאכלי חלב

מוצר החלב הפופולרי ביותר באיסלנד הוא סקיר. זהו מעין יוגורט סמיך העשוי מחלב רזה – בד”כ 2-3% שומן.

מאכלי בשר

טעמו של הבשר באיסלנד נחשב משובח ומעודן בשל העובדה שהכבשים רועות בשטחים ירוקים פתוחים.

אחד ממאכלי הבשר האופייניים הוא אנגיקיוט – זהו מאכל מבשר כבש או טלה המעושנים בעזרת עץ ליבנה או גללי כבשים. לאחר העישון מקובל לפרוס את הבשר לפרוסות דקות ולאכול עם לחם וסלט מיונז.

 

לטובת המסתיגיים מבשר כבש נציין כי בשר הכבש האיסלנדי בעל ריח עדין ואף כמעט ללא הריח הטיפוסי והחזק של בשר כבש כפי שאנו מכירים אותו בארץ.

מנה ראשונה פופולרית הינה ראש טלה חרוך. המנה מוגשת כחצי ראש (את הראש חוצים ומרוקנים לפני שחורכים אותו).

מאכל מסורתי מקובל נוסף הינו אשכי איל מעושנים.

גם בשר סוס נפוץ מאוד באיסלנד ואותו נהוג לאכול בתבשילים או כנקניק.

 

בשר סוסים

 

עופות

בנוסף על העופות הרגילים כגון תרנגולות, אווזים וברווזים נאכלים באיסלנד גם עופות ארקטיים כמו יסעור אטלנטי שבשרו אדום, וכן הציפור הנפוצה באיסלנד פאפין (תוכי ים).

 

פאפין - תוכי ים
פאפין – תוכי ים

 

דגים

דגים הם, כצפוי, אחד המרכיבים העיקריים בתפריט האיסלנדי. איסלנד היא מעצמת דיג המייצאת יותר ממליון וחצי טון דגים בשנה. מגוון הדגים ומאכלי הים הוא עצום  וכולל סלמון, רדפיש, האליבוט, טארט לובסטרים ועוד.

 

ייבוש דגים
ייבוש דגים לקראת העונה הקרה

 

בשנים האחרונות חזר לתפריט גם בשר לוויתן. בשרו אדום כהה וטעמו מזכיר בשר סטייק רך ומשובח. בד”כ מוגש בגריל או כבשר נא.

במטבח המסורתי היה מקובל לאכול בשר כריש רקוב, אותו מיישנים כחצי שנה ומגישים חתוך לקוביות. המרקם הטעם ואפילו הצבע מזכירים גבינה קשה, אבל… האם זה טעים?

איינסלי הריוט, השף הבריטי המוערך, ביקר באיסלנד במסגרת תכניתו על אוכל רחוב ברחבי העולם, והתנסה גם במיני מזונות איסלנדיים מסורתיים, כשהמאתגר מכולם היה בשר הכריש הרקוב. וכך זה נראה –

 

דברי מאפה

המאפים והלחמים באיסלנד נוטים למתקתקות שמטרתה לאזן את הטעם של הבשר והדגים המעושנים.

הלחם האיסלנדי המסורתי נאפה במשך יממה שלמה ודומה מאוד לעוגה. צבעו חום כהה והוא בהחלט טעים מאוד.

ברשימת המאפים הפופולריים ניתן למצוא בקלות את ה-קליינה – מעיין סופגניה דחוסה ויבשה, אסטרפונגר (כדורי אהבה) שהם כדורי בצק וצימוקים מטוגנים פריכים מבחוץ וספוגיים מבפנים, וכן סקונסור – פנקייק מתקתק.

 

פירות וירקות

מבחר הפירות והירקות הגדלים באופן טבעי באיסלנד מצומצם ביותר בגלל עובדת היותה קרובה לקוטב, בעבר ניתן היה למצוא באיסלנד בעיקר תותים ומיני אזוב וחזזיות.

אך אל דאגה.

 

המטבח המודרני באיסלנד הוא סיפור אחר לחלוטין. 

ההתפתחות הטכנולוגית, שזימנה לאיסלנדים את האפשרות לגדל כמעט כל גידול חקלאי בחממות, הביאה את המטבח האיסלנדי למהפכה של ממש.

במסעדות מסורתיות באיסלנד ניתן למצוא כיום את כל מרכיבי המטבח המסורתי מבושלים ומוגשים עם מגוון ירקות טריים ואיכותיים מאוד.

יחד עם זאת, השפעות המטבח האירופי ניכרות מאוד, והתייר הממוצע בהחלט ירגיש בבית. למעשה המטבח האיסלנדי המודרני הוא מטבח בינלאומי שאינו שונה מכל מטבח מודרני אחר.

האיפיון העיקרי שבא לידי ביטוי במנות במסעדות ובבתי המלון הוא טריותם של הדגים והבשר. אלו הופכים את המנות ה”רגילות” למעולות. ובסיכומו של דבר, איסלנד בהחלט מספקת הפתעה חיובית במטבח המודרני.

 

מנת קינוח של המטבח האיסלנדי המודרני
מנת קינוח של המטבח האיסלנדי המודרני

 

בין אם אתם מטיילים עצמאית ובין אם תבחרו בטיול מאורגן – איסלנד מבטיחה לכם חוויה יוצאת דופן.

אז למה אתם מחכים?

 

לחצו כאן לקבלת כל הפרטים על טיולי חבלי ארץ לאיסלנד (בטיול מאורגן או למטייל העצמאי)

הצטרפו לדף הפייסבוק של חבלי ארץ

ליעדים נוספים שלנו – בקרו באתר

צילומים: יוסי בן עמי

שיתוף